Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Sevilla tartomány
 
 

Sevilla tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A tartomány legismertebb része természetesen Sevilla világhírű városa. Ki ne ismerné a sevillai katedrális, a királyi vár (Alcázar) és az egykori zsidónegyed (Judería) sokat publikált képeit, vagy ne hallott volna az 1992-ben itt megrendezett Világkiállításról, ahol a Makovecz Imre tervezte magyar pavilon első díjat nyert? Az operabarátok körében mindenki tudja, ki volt Carmen, a sevillai borbély vagy Don Juan. Mindezek a közismert kulturális-művelődéstörténeti adalékok egytől egyig Andalúzia legnagyobb városához kötődnek.

Az Alcazar és a Plaza del Triunfo madártávlatból, Sevilla - kattintson a képre a nagyításhoz Az Alcazar és a Plaza del Triunfo madártávlatból, Sevilla


   A tartomány természetesen jóval több ennél. Fő folyója, a Guadalquivir medencéje páratlanul gazdag természeti és történelmi látványosságokban. A föníciai és római kori romok az ókor szerelmeseit vonzzák ide. Az olíva- és narancsligetek között bájos, hangulatos városkák húzódnak meg, a dombokon és hegytetőkön zordon várak magasodnak. A fehérre meszelt falú házak, a kanyargó szűk utcák a mór idők emlékét őrzik, és ha valahol, hát itt biztosan találkozunk a flamenco művelőinek spontán megnyilvánulásaival, rögtönzéseivel. A Nagyhét (semana santa) alatt színpompás körmenetekben gyönyörködhetünk.A Peñaflor márkik palotája, Écija - kattintson a nagyításhoz A Peñaflor márkik palotája, Écija

Fejezetünk segít megismerkedni Sevilla városa mellett a tartomány látnivalóival. Ellátogatunk az alábbi településekre is:

Santiponce - Itálica - Alcalá del Río - Lora del Río - Constantina - Cazalla de la Sierra

Carmona - Écija

Alcalá de Guadaira - Marchena - Osuna - Estepa - Utrera - Lebrija

 
 
Sevilla
 
 
A Katedrális és a Giralda - kattintson a képre a nagyításhoz A Katedrális és a Giralda

   Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa a Guadalquivir bal partján, egy termékeny síkság közepén fekszik. Klímája már-már forró: a várost a Guadarquivir „katlanja” övezi, ahol nyáron nemritkán 40 Celsius-fokot mérnek!

   Sevilla egyetemi város és érseki székhely. Madrid, Barcelona és Valencia után az ország negyedik legnépesebb települése. A mintegy 700 ezer lakosú város életében számottevő az ipar szerepe: gazdaságának alapját főként az élelmiszer-, textil- és fémipar jelenti. Sevilla jelentős közlekedési csomópont: fontos főutak találkoznak itt, rendelkezik folyami és tengeri kikötővel, repülőtérrel, de itt van a várost Madriddal (és Cordobával) összekötő spanyol szupervasút, az AVE végállomása is.

   A város neves művészeket adott a világnak (pl. Pacheco, Velázquez, Murillo, Herrera). Számos művészt ihletett meg: itt játszódik Bizet Carmenje, Rossini Sevillai borbélya, Mozart Don Giovannija és a Figaró házassága cselekménye.


Plaza de España - kattintson a képre a nagyításhoz Plaza de España

   Sevilla világhírű műemlékekben bővelkedik: a katedrális felkeresése a városnézés „kötelező programpontja”, az Alcázart és a Tőzsdepalotát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

   Ünnepei sorából kiemelkednek a nagyhét látványos körmenetei, valamint az áprilisi vásár- és ünnepségsorozat gazdag programjai.

 
 
Aktuális
Az Újvilági levéltár - kattintson a képre a nagyításhoz
Az Újvilági levéltár
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról