Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Málaga tartomány
 
 

Málaga tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz Málaga tartomány Andalúzia legismertebb és leglátogatottabb része. Ez nem véletlen, hiszen megtalálható itt minden, ami a „klasszikus” nyaraláshoz elengedhetetlenül szükséges: napfény, tenger, homokos strandok, pálmafák – és mindehhez remek kiszolgálólétesítmények, úgymint szállodák, éttermek stb.

   A Costa del Sol még télen is enyhe éghajlatának köszönhetően a part menti települések a nemzetközi turizmus fellegvárai. Marbella, az elit társasági élet központja fogalom még a leggazdagabbak körében is. Azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a tengerpart csábít e tartományban fürdőzésre, hanem a számtalan gyógyfürdő is.

Tengerparti sétány, Marbella - kattintson a képre a nagyításhoz Tengerparti sétány, Marbella

   Málaga történelmi és kulturális emlékekben is rendkívül gazdag. A történelem előtti időkre ősi sziklarajzok és dolmenek emlékeztetnek. A föníciaiak később ide is elhozták az írást, a hajózás tudományát és a szőlőtermesztés kultúráját. Ez Európa legdélibb pontja, ahonnan már csak néhány kilométer a Gibraltári-szoros másik oldalán elterülő Afrika. Innen indult 711-ben az arab hódítás, és itt voltak a mórok legutolsó fellegvárai is.

   A tartomány számos szülötte vívott ki magának világhírnevet. Itt született a szobrász-építész Pedro de Mena, a festő Pablo Picasso, de korunk egyik legnépszerűbb filmcsillaga, Antonio Banderas is Málaga kék ege alatt látta meg a napvilágot.

Jachtkikötő, Puerto Bañúz - kattintson a nagyításhoz Jachtkikötő, Puerto Bañúz

Fejezetünkben nemcsak Málagával, hanem a tartomány számos más településével is megismertetjük olvasóinkat. Kirándulásaink során az alábbi településeket keressük fel:

Rincón de la Victoria - Macharaviaya - Torre del Mar - Vélez-Málaga - Cómpeta - Torrox - Nerja - Frigiliana

Casabermeja - Antequera - Torcal de Antequera - Archidona - Peńa de los Enamorados

Alora - Chorro-szurdok - Bobastro - Ardales - Carratraca - Ronda - Acinipo - Serranía de Ronda - Benadalid - Gaucín - Genalguacil - Cortes de la Frontera - A Pileta-barlangok - Tolox

Torremolinos - Benalmádena - Mijas - Alhaurín el Grande - Fuengirola - Marbella - San Pedro de Alcántara - Estepona - Manilva - Casares

 
 
Málaga
 
 
A málagai Katedrális homlokzata - kattintson a képre a nagyításhoz A málagai Katedrális homlokzata

   Az 503 ezer lakosú város a Costa del Sol központja, tartományi és püspöki székhely. A Montes de Málaga lábánál terül el, keletről a Punta de los Cántales, nyugatról a Torre de Pimentel karéjozza. A város közepén áll a 130 méter magas Gibralfaro. Az Óvárost nyugatról a keskeny Guadalmedina folyó határolja.

   A folyócska nyugati oldalán helyezkedik el az ipari negyed, és itt van a főpályaudvar is. Málagától nyugatra terül el a város vegája, a Hoya de Málaga. Itt főként narancsot, fügét, banánt, cukornádat, gyapotot termesztenek. A város azonban főleg mazsolájáról (pasas) és kitűnő boráról nevezetes, amelyet már a mórok is kedveltek.

   Napjainkban Málaga fontos közlekedési csomópont. A város számos autópálya találkozási pontja. Nemzetközi repülőterét évente csaknem ötmillió turista veszi igénybe útban a Napos partra. (A tervek szerint a légikikötőt bővíteni fogják, így – várhatóan – évi tízmillió utas fogadására is alkalmas lesz). Kikötője Barcelonáé után a második legfontosabb az országban.


Picasso szülőháza - kattintson a képre a nagyításhoz Picasso szülőháza

   Málaga a világturizmus egyik központja. A vidék enyhe klímájának – nem utolsósorban az évente 300-nál is több napsütéses napnak – köszönhetően Málaga a Costa del Sol központjává lépett elő. Kiválóak a környék borai is.

   A málagai ünnepek közül kiemelkedően fontosak a nagyheti szertartások és körmenetek, az augusztus 1-9. között megrendezett vásár- és ünnepségsorozat, valamint az októberi Picasso-ünnepségek.

 
 
Aktuális
Várakozó szamártaxik, Mijas - kattintson a képre a nagyításhoz
Várakozó szamártaxik, Mijas
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról