Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Jaén tartomány
 
 

Jaén tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A 13 498 km2 kiterjedésű tartomány nem tartozik Andalúzia legismertebb és leglátogatottabb vidékei közé, jóllehet sokan átutaznak rajta Madridból Córdobába vagy Granadába tartva, és szépségéről még az irodalom is megemlékezik. Antonio Machado, a jeles andalúz költő például elragadtatottságában csak „ezüst Jaén”-nak nevezte.

   Az itteni táj arculatának meghatározó részei a végeláthatatlan olivaligetek. Jaén vidékén mintegy 150 millió olajfa él: ez a világ legnagyobb olívaolaj-termelő térsége. A tartomány gasztronómiája is jórészt erre alapul: jellegzetes fogása pl. a pipirrana.

   A tartomány fővárosa, Jaén inkább közlekedési csomópontként tölt be fontos szerepet, de persze látnivalókban sem szegény.

Végeláthatatlan olívaültetvények - kattintson a képre a nagyításhoz Végeláthatatlan olívaültetvények

   Jaénen kívül a tartományhoz még más, fontos műemlékvárosok is tartoznak, ilyen például Baeza és Úbeda. A vidéket járva a hegyek csúcsáról és dombok magasából ősi erődök és kastélyok köszönnek le ránk.

   A természeti szépségek sem hiányoznak: a Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas Nemzeti Park érintetlen, vad vidéke felejthetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak.

   A tartományi fővárosból kiinduló kirándulások során minderről bővebb képet kaphatunk. Az alábbi településeket látogatjuk meg:

Alcalá la Reál és Andújar - Torredonjimeno - Martos - Alcaudete - Alcalá la Real - Andújar

Linares - Úbeda - Baeza - Torreperogil - A Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas Nemzeti Park - Cazorla

 
 
Jaén
 
 
Plaza del Pópulo, Baeza - kattintson a képre a nagyításhoz Plaza del Pópulo, Baeza

   A mintegy 120 ezer lakosú tartományi és püspöki székhely a Sierra Jabalcuz és a Sierra de la Pandera lábánál, a Szent Katalin-domb (Cerro de Santa Catalina) északkeleti lejtőjén fekszik, a tengerszint felett 573 méteres magasságban.

   Ünnepei közül említésre méltó a január 16-án éjszakája gyújtott Szent Antal-tűzhöz kapcsolódó rendezvények, de érdekesek a nagyheti körmenetek is.

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
Arab fürdők - kattintson a képre a nagyításhoz
Arab fürdők
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról