Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Huelva tartomány
 
 

Huelva tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A 10 085 km2 kiterjedésű tartomány Andalúzia területének mindössze 11,56%-át teszi ki. Nem tartozik a leglátogatottabb vidékek közé: főként azok járnak erre átutazóban, akik a portugáliai Algarve partjaira tartanak nyaralni.

   Mindazonáltal ez a tartomány sem szűkölködik látnivalókban. Főként a természeti szépségek miatt érdemes ellátogatni ide. Északon a Sierra de Aracena paratölgy-, pínea- és gesztenyeerdejei, a Guadalquivier torkolatvidékén pedig a Dońana Nemzeti Park érdemel megkülönböztetett figyelmet. Utóbbit Európa egyik legjelentősebb madárrezervátumaként jegyzik.

La Rábida kolostora - kattintson a képre a nagyításhoz La Rábida kolostora

   A tartomány 120 kilométer hosszú, csodálatos szépségű tengerpartját egyelőre elkerüli a tömegturizmus, de idegenforgalmi felkészültségét tekintve semmiben nem marad el a Costa del Soltól.

   Huelva történelme egészen a mitikus idők homályába nyúlik vissza. Río Tinto gazdag ércbányái már a történelem előtti korokban is vonzották az embert. Kolombusz itt, La Rábida kolostorában kapta meg felfedező útjaihoz a megfelelő támogatást, és Palos de la Frontera kikötőjéből vágott neki az óceánnak.

   A névadó tartományi fővárosról nem állíthatjuk ugyan, hogy történelmi épületekben gazdag lenne (miután óvárosát elpusztította a nagy lisszaboni földrengés...), számos műemléket kínálnak azonban a tartomány egyéb települései, mint Moguer, Niebla vagy Ayamonte.

   Pünkösdkor is érdemes felkeresni a tartományt: ilyenkor színpompás menetben mintegy kétmillió zarándok keresi fel az El Rocíó-i Madonna szobrát.

A Donaña Nemzeti Park - kattintson a képre a nagyításhoz A Donaña Nemzeti Park

Fejezetünk nemcsak Huelváról, a tartomány fővárosáról szól, hanem tesz néhány kirándulási javaslatot is. Ezek során az alábbi településeket keressük fel:

Punta Umbria - Cartaya - Lepe - Isla Cristina - Ayamonte - Villanueva de los Castillejos - Puebla Guzmán - San Bartolomé de la Torre

Valverde del Camino - Minas de Río Tinto - Almonaster la Real - Cortegana - Aroche - Jabugo - Aracena

La Rábida - Palos de la Frontera - Moguer

Niebla - Bollullos par el Condado - Almonte - El Rocío - Doñana Nemzeti Park - El Acebuche - Matalascañas

 
 
Huelva
 
 
A Santa Maria replikája a Karavellák kikötőjében - kattintson a képre a nagyításhoz A Santa Maria replikája a Karavellák kikötőjében

   A 141 ezer lakosú város Huelva tartomány székhelye 97 kilométerre fekszik Sevillától, és mindössze 46 kilométerre a portugál határtól. Az Odiel folyó itt 4 kilométer szélesre bővülve hömpölyög. Ez már a torkolatvidék: a város az óceántól is mindössze 16 kilométernyi távolságra található.

   Forgalmas kikötőjéből a tengeri halászat és a halfeldolgozás, továbbá a Río Tinto környéki rézbányák produktumait és a mezőgazdaság terményeit (többek között a messze földön híres, itt termett epret) szállítják tovább.

   Igaz, hogy a város műemlékekben szegény, élénk azonban kulturális élete, ami többek között az évente itt rendezett Ibér-amerikai Mozifesztiválnak és az Ibér-amerikai Táncfesztiválnak köszönhető.

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
Gertrude Whitney Kolumbusz-emlékműve - kattintson a képre a nagyításhoz
Gertrude Whitney Kolumbusz-emlékműve
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról