Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Granada tartomány
 
 

Granada tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A 12 500 km2 kiterjedésű tartományt a turisták zöme a világhírű mór palotaváros, az Alhambra miatt keresi fel, amely a világ legfrekventáltabb műemlékegyütteseinek egyike. A tartomány azonban számos más látnivalót kínál ezen kívül.

   Itt húzódik a Sierra Nevada, a maga hófedte hegycsúcsaival. A „Havas hegység” nagy része nemzeti park. Bárhol járunk is, csodálatos a táj, és tökéletesen alkalmas az aktív pihenésre: lehet itt kirándulni, túrázni, télen pedig síelni. Itt található az Ibériai-félsziget legmagasabb pontja is, a Mulhacén (3478 m).

A Bor-kapu az Alhambrában - kattintson a képre a nagyításhoz A Bor-kapu az Alhambrában

   Az Alpujarra termékeny völgyeinek vadregényes világa biztosította egykor a Granadából elűzött mórok számára az utolsó menedéket.

   A tartomány gyógyfürdői és magaslati gyógyhelyei az egészségüket megőrizni vagy visszaszerezni kívánóknak ajánlott, de azok sem fognak csalódni, akik inkább a gasztronómiai élvezetekre vágynak.

   A napimádóknak és a tenger szerelmeseinek a Costa Tropicalt, a Costa del Sol legkeletibb szakaszát érdemes felkeresniük. Azontúl, hogy itt megterem számos kedvelt egzotikus gyümölcs, mint a papaya és az avokádó, minden feltétel adott a nyaraláshoz és a zavartalan pihenéshez.

   Fejezetünk célja, hogy átfogó képet adjon a tartományi fôváros és az Alhambra mellett a provinciáról is. Granadán kívül az alábbi településekre látogatunk el:

Lacalahorra vára - kattintson a képre a nagyításhoz Lacalahorra vára

Viznar - Guadix - Lacalahorra - Baza - Galera - Huéscar

Lanjarón - Orjiva - Torvizcón - Cadiar - Yátor - Ugijar - Valor - Yegen - Bérchules - Trevélez - Portugos - Bubión - Capileira - Pampaneira - Soportújar - Caratunas - Cañar

Santa Fé - Fuentevaqueros - Montefrío - Loja - Alhama de Granada

Castell de Ferro - Calahonda - Sacratif-fok - Motril - Salobreńa - Almuñecar - La Herradura

 
 
Granada
 
 
A Paseo de la Bomba és a Genil folyó - kattintson a képre a nagyításhoz A Paseo de la Bomba és a Genil folyó

   Minden idelátogató tudja, hogy Granada az andalúziai utazás egyik fénypontja. Ezt alátámasztja a spanyol szólás is: Quién no ha visto Granada no ha visto nada (azaz: „Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”).

   A 260 ezer lakosú Granada kulturális és gazdasági központ, tartományi és püspöki székhely.

   A Genilbe torkolló Darro folyó partján 669 méteres magasságban elterülő, festőien szép fekvésű város három dombra épült: ezek közül a Torres Bermejas a legmagasabb, utána az Alhambra dombja, majd az Albaicín következik. A két utóbbi között folyik a Darro. Ez a város kisebbik folyója, a Genilbe ömlik. Ez utóbbi végül sok-sok kilométer megtétele után a Guadalquivirbe torkollik.

   A város előtt a fennsíkon a termékeny síkság, a Vega de Granada zöld mezői, ligetei húzódnak. Dél felől Granada háttereként a Sierra Nevada örök hóval fedett, 3400-3500 méter közeli csúcsai magasodnak. Közel van azonban a tenger is: a Sierra Nevada hegyein átvágva mintegy 70 kilométer megtétele után jutunk el a legközelebbi strandokig.

Albaicín - kattintson a képre a nagyításhoz Albaicín

   Granada egyetemét 1531-ben V. Károly alapította. Ez Spanyolország harmadik legnagyobb universitasa: fakultánsain évente több mint 50 ezer hallgató tanul.

   A granadai program egyik fénypontja egy flamenco-est lehet. Számtalan helyen hirdetnek különböző ún. zambra gitana-előadást. Ez annyiban különbözik a másutt látható programoktól, hogy zömében a barlanglakásokból átalakított flamenco-bárokban tartják, és valójában nem más, mint egy cigányünnep látványos felelevenítése. Az ilyen létesítmények főként a Sacromontén sorakoznak, de a város számos más pontján is találhatunk hasonló rendezvényeket.

A Mirtusz-udvar az Alhambrában - kattintson a képre a nagyításhoz A Mirtusz-udvar az Alhambrában

   A város gasztronómiai kínálatából érdemes kiemelni az alpujarrasi sonkát és a tortilla sacromonte nevű különlegességet.

   A kézművesiparra főként a mór kultúra hatott, s ez jellemző itt ma is. Szépek a helyben készült intarziás tárgyak és bútorok. A jellegzetes granadai kerámia, a fajalauza nevét az Albaicínnak arról pontjáról kapta, ahol az első fazekasműhelyek álltak. Tipikus színei a fehér, a kék és a zöld, fő motívuma pedig a gránátalma. Jellemzőek tovább a granadai kézművesiparra a filigrán ezüstmunkák és a húros hangszerek készítése: Granada a gitárkészítés egyik spanyolországi központja.

   Granada ünnepei és rendezvényei sorából kiemelésre érdemesek: január 2.: a Katolikus Királyok bevonulása (korabeli jelmezes felvonulás); február első vasárnapja: a város védőszentjének, Szent Cecilnek az ünnepe búcsúval egybekötve; május első hétvégéje: a Kereszt ünnepe (fiesta de la Cruz) május vége és június közepe között a Corpus-ünnep, majd ennek folytatása, az egy hétig tartó feria; június vége, július eleje: többnapos nemzetközi zenei és táncfesztivál (Festival Internacional de Música y Danza).

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
Las Alpujarras - kattintson a képre a nagyításhoz
Las Alpujarras
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról