Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Gibraltár
 
 

Gibraltár földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A mindössze 6,5 km2 kiterjedésű földnyelv az Ibériai-félsziget egyik legdélibb csücskében fekszik, de nem Spanyolország része, hanem brit koronagyarmat (domínium). Mivel azonban szinte minden turista felkeresi, aki csak erre jár, útikalauzunkból sem maradhat ki.

   A Gibraltári félsziget kelet felől zárja le az Algecirasi-öblöt. A spanyol szárazföldhöz csupán egy keskeny földnyelvvel kapcsolódik. Neve az arab Dzsebel al-Tárik („Tarik sziklája”) kifejezésre vezethető vissza: itt szálltak partra a hódító mórok Tarik vezette első csapatai. Az angolok nemes egyszerűséggel csak a The Rock („A szikla”) elnevezéssel illetik.

A Szikla - kattintson a képre a nagyításhoz A Szikla

   Gibraltár lakossága vegyes: angol, spanyol, portugál, marokkói és más nemzetiségű bevándorlók tarkítják az utcaképet, de megeshet, hogy turbános hindut látunk itt. Ennek megfelelően nagy a nyelvzavar is. A hivatalos nyelv az angol, de szinte mindenki beszél spanyolul, és kialakult egy, csakis Gibraltárra jellemző keverék nyelv is.

   Gibraltár Nagy-Britannián belül autonómiát élvez belső ügyeinek intézése terén. Élén a kormányzó áll, akit munkájában a kilenctagú Gibraltar Council („gibraltári tanács”) segít.

   Stratégiai jelentősége miatt Anglia jelentős haditengerészeti és légi támaszpontot tart itt fenn. Komoly bevételi forrást jelent továbbá az idegenforgalom és a bélyegárusítás. Gibraltárt szerény ipar jellemzi (olajfinomításra, élvezeti cikkek gyártására korlátozódik), de a félsziget kereskedelmi kikötőként is működik.

   A hivatalos fizetőeszköz a brit font sterling, de szinte mindenütt fizethetünk euróval is.

 
 
Érdemes tudni!

Szép időben látszik Afrika - kattintson a képre a nagyításhoz Szép időben látszik Afrika

   Az autóval érkezőknek tanácsos a kocsit a spanyol oldalon hagyni, mert a határon gépjárművel sokszor több órát kell várakozni, gyalogosan viszont jóformán azonnal át lehet jutni. A határ után a repülőtér kifutóját átszelve a Kazamata téren találjuk magunkat, ahol az Óváros kezdődik. Saját autóval egyébként sem egyszerű a zsúfolt, súlyos parkolási gondokkal küszködő városban közlekedni. Azoknak, akik szeretnék alaposabban felderíteni az egész „Sziklát”, jó szívvel ajánlhatjuk a minibuszos kirándulást, amelynek során megmutatják a főbb nevezetességeket (kiszállásra az Európa-pontnál, a Szent Mihály-cseppkőbarlangnál és a Majom-sziklánál nyílik lehetőségünk). Turistainformációs irodákat közvetlenül a határ után, a Kazamaták terén, a Fő utca Mackintosh terén és a Katedrális téren (Cathedral Square) találunk.

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
Gibraltár egyik majma - kattintson a képre a nagyításhoz
Gibraltár egyik majma
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról