Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Córdoba tartomány
 
 

Córdoba tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz Az Andalúzia központjában fekvő, 13 717 km2 kiterjedésű tartományban mintegy 800 ezer lakos él. A területet a Guadalquivir szeli át keletről nyugatra, valamivel több mint 100 kilométeres szakaszon. A folyótól északra a hegyvidék, azaz a Sierra magasodik, míg tőle délre a Campiña nevű síkság terül el. A hegységből számos mellékfolyó tart a Guadalquivirbe (ilyen például a Guadalmellato, a Guadiato, a Bembézar), a síkság felől pedig kettő, a Guadajoz és a Genil.

   A két, jellegében teljesen különböző vidéknek köszönhetően igen változatos a tartomány tájképi arculata. A hegyvidéket vadban gazdag erdők borítják, a vonulatok között festői völgyek húzódnak. A Guadalquivir mentén zöldség- és gyümölcskertek zöldellnek. A Campiña lankás dombvidéke szelíden emelkedik az Andalúz Hegylánc irányában.

A Virágok utcája, Córdoba - kattintson a képre a nagyításhoz A Virágok utcája, Córdoba

   A tartományt mérsékelt klíma jellemzi, a tél enyhe, a nyár viszont forró.

   Egész Andalúzia egyik legfontosabb műemléki látnivalója a nyugati világ egykor legnagyobb mecsetje, a córdobai Mezquita, de a tartományt számos más látnivaló miatt is érdemes felkeresni, melyeket fejezetünk a fôvárosból kiinduló kirándulások keretében mutat be, melyek során az alábbi településeket keressük fel:

Medinat az-Zahra - Almodóvar del Río - Palma del Río

Espiel - Belmez - Peñarroya-Pueblonuevo - Fuente Ovejuna - Villanueva del Duque - Hinojosa del Duque - Belalcázar - Santa Eufemia - El Viso - Dos Torres - Pozoblanco - Pedroche - Villanueva de Córdoba

Adamuz - El Carpio - Bujalance - Montoro - Villa del Río

Fernán Núñez - Montemayor - Aguilar de la Frontera - Puente Genil - Lucena

Espejo - Castro del Río - Baena - Zuheros - Cabra - Carcabuey - Priego de Córdoba

 
 
Córdoba
 
 
A Nagymecset - kattintson a képre a nagyításhoz A Nagymecset

   A 307 ezer lakosú tartományi főváros és püspöki székhely a tengerszint felett 119 méter magasan fekszik a Sierra de Córdoba – a Sierra Morena egyik nyúlványa – déli lábánál. A Sevillánál és Granadánál jóval csendesebb és nyugodtabb város a Guadalquivir kanyarulata köré épült.

   Córdoba mindmáig megőrizte mór jellegét. A főbb nevezetességek megtekintése után érdemes sétát tenni az óváros zegzugos sikátoraiban, parányi terein. Pillantsunk be a fehérre meszelt, erkélyes házak barátságos belső udvaraiba, a patiókba, melyek azulejo-díszítése, virágai feledhetetlen látványt nyújtanak és az andalúz körút elmaradhatatlan élményeit jelentik. Térjünk be Córdoba ezüst- és bőrdíszműves műhelyeibe, amelyek a kézműves mesterségek ősi múltját idézik.

   A Córdobába látogatónak az az érzése, hogy itt szinte majd minden hétre jut valamilyen ünnep. Ezek közül kiemelkednek – s a naptári évben is első helyen állnak – a nagyhét (semana santa) színpompás körmenetei.

A Római híd - kattintson a képre a nagyításhoz A Római híd

   A város főbb ünnepei májusra esnek. A sorozat a Szent Kereszt-ünnepségekkel kezdődik a hónap első három napján. A pogány eredetű rítus alkalmából mintegy 50, virágokból alkotott keresztet emelnek a város különböző pontjain. Szokás ezeket felkeresni, énekkel és tánccal köszönteni, s mindehhez természetesen egy-két pohár bor is jár az ünneplőknek. Május 10-e és 20-a között zajlik a patiók versenye. Ilyenkor a San Lorenzo, San Pedro, San Agustín és – fôként – a San Basilio városnegyedeket érdemes felkeresni, itt a legszebbek ugyanis a virágdíszbe öltöztetett belső udvarok. A díjat természetesen a legpompásabbnak ítélt patio kapja. Május utolsó hetén tartják az Egészség Miasszonya elnevezésű ünnepségsorozatot. Ez maga a nemzetközi érdeklődést is ide vonzó córdobai féria. A forró nyár után, szeptember 25-27. között tartják az őszi ünnepségeket, néptáncokkal és a messze földön híres bikaviadalokkal.

 
 
Aktuális
Almodóvar del Río - kattintson a képre a nagyításhoz
Almodóvar del Río
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról