Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Cádiz tartomány
 
 

Cádiz tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A tartomány fekvésének köszönhetően mindig is jelentős tényező volt az Ibériai-félsziget és – sokszor egész Európa – történelmében. Platón szerint itt állott egykor Atlantisz, majd itt alapították a föníciaiak Kr. e. 1100 körül Európa egyik legősibb városát, Gadirt. A római korban a híres gadesi táncosnők származtak innen. Sanlúcar de Barramedából indult Kolombusz harmadik felfedezőútjára 1498-ban, de Magellán is a Föld körbehajózására. 1717-ben Sevillából Cádizba helyezték át a tengerentúli kereskedelem irányítását. 1805-ben pedig a Trafalgar-foknál aratta Lord Nelson az egész világpolitikára kiható győzelmét.

Jerez de la Frontera katedrálisa - kattintson a képre a nagyításhoz Jerez de la Frontera katedrálisa

   A tartománynak nemcsak történelmi múltja, hanem jelene is nagy vonzerőként hat napjainkban. Hivatalos fővárosa és névadója Cádiz, ám a tartomány valójában hárompólusú: Cádiz, Jerez de la Frontera és Algeciras egyformán fontos szerepet játszanak életében. Cádiz ősi múltjával, Jerez de la Frontera kiváló boraival és lovasiskolájával vonzza a látogatókat; Tarifa szeles tengerpartja a szörfösök paradicsoma, míg Algeciras gazdasága és kereskedelmi kikötője révén járul hozzá Cádiz tartomány modern kori arculatához. A tartomány belső területeit elsősorban az ún. „fehér falvak” (pueblos blancos) és a Grazalema-hegység védett övezete miatt érdemes felkeresni. A tartományban tett kirándulásaink során a főváros Cádizon kívül az alábbi településekre látogatunk el:

Egy bodega Jerezben - kattintson a képre a nagyításhoz Egy bodega Jerezben

Puerto Real - EI Trocadero - El Puerto de Santa María - Rota - Chipiona - Sanlúcar de Barrameda - Jerez de la Frontera

San Fernando - Chiclana de la Frontera - Fuente Amarga - Playa de La Barrosa - Conil de la Frontera - Vejer de la Frontera - A Trafalgar-fok - Barbate - Bolonia - Tarifa - Algeciras - Ceuta - San Roque - La Línea de la Concepción

Arcos de la Frontera - Algodonales - Olvera - Sierra de Grazalema Nemzeti Park - Grazalema - El Bosque - Ubrique - Jimena de la Frontera - Alcalá de los Gazules - Medina Sidonia

 
 
Cádiz
 
 
A Falla Nagyszínház - kattintson a képre a nagyításhoz A Falla Nagyszínház

   Cádiz az azonos nevű tartomány 158 ezer lelket számláló „fővárosa”, püspöki székhely, emellett Spanyolország egyik legjelentősebb kikötője, jelentős hajógyártással.

   A helyiek csak 'Una tacita de plata' („ezüstcsészécske”) néven becézik a Cádizi-öböl partján fekvő fehér várost, amely akár sziget is lehetne, ha a szárazfölddel összekötő földnyelvet átvágnák. A településnek helyet adó, kagylómészkőből épült félsziget 9 kilométer hosszú, Cádizt így tenger (pontosabban az Atlanti-óceán) veszi körül, s történelme, legendái is ahhoz kötődnek. A hagyomány szerint a félsziget Atlantisz egyetlen maradványa. Dagálykor a szemlélőnek ma is az az érzése támadhat, hogy a katasztrófa ismét bekövetkezik: a városnál az ár-apály szintkülönbsége eléri ugyanis a 2 métert.
A Városháza - kattintson a képre a nagyításhoz A Városháza

   A város környéke, azaz a Cádizi-öböl jelentős része természetvédelem alatt áll (El Parque Natural de la Bahía de Cádiz). A kiterjedt vegetáció a vízi növényektől a part menti erdőségekig terjed. Ebben a mocsárvilágban sok költözőmadár fészkel. Számos fontos vízben élő és szárazföldi faj mellett kiemelkedő jelentőségű a kaméleonpopuláció is.

   Cádiz éghajlata előnyös, a hőmérsékletingadozás nem mutat szélsőségeket. A városban jóformán két évszak, a tavasz és nyár váltakozik; a tél, a hó ismeretlen fogalmak az itteni lakosok számára.

   Gasztronómiai kínálatát természetesen a halételek uralják. Feltétlenül kóstoljuk meg az itteni „pescaíto frito”-t – azaz a bő, forró olajban kisütött apró halakat, rákokat. Más, kipróbálásra szintén érdemes helyi specialitások: tortilla de camarones (garnélarákos tortilla), urta al brandy (brandyvel készített tengeri fogas).

   A város neves szülötte a híres spanyol zeneszerző, Manuel de Falla.

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
A Genoés-park Cádizban - kattintson a képre a nagyításhoz
A Genovés-park Cádizban
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról