Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
Almería tartomány
 
 

Almería tartomány földrajzi helye Andalúziában - kattintson a nagyításhoz A 8774 km2 kiterjedésű tartomány Andalúzia keleti csücske. A vidék sokáig meglehetősen elmaradott volt, ma is csak fejletlen ipar jellemzi. Meglepő az itteni táj változatossága: a sivatagtól és olivaligetektől kezdve az Alpujarra termékeny völgyekig minden megtalálható itt.

   Gazdaságilag mégis a tartomány hátrányos adottságát, a sivatagi éghajlatot aknázzák ki leginkább. A tengerparti térség több mint 20 ezer hektárán termesztenek primőr árut a hatalmas fóliasátrakban (ezért hívják is gúnyosan az itteni tengerpartot „Costa de Plástico”-nak, azaz „Műanyagpart”-nak). Meglepő módon a turisták közül is sokakat a kopár természet vonz ide: itt található ugyanis Európa egyetlen természetes sivatagja (Sierra Alhamilla).

Plaza Vieja, Almería - kattintson a képre a nagyításhoz Plaza Vieja, Almería

   A tartomány egyik fő-fő idegenforgalmi vonzereje az átlag alatti árszínvonal. Az utóbbi időben a helyi szakemberek az aktív turizmusra is mind nagyobb hangsúlyt fektetnek. Lovaglás, búvárkodás, ejtőernyőzés, sárkányrepülés, golf és számos más sport szerepel Almería kínálatában.

   A térség hagyományosan legfontosabb vonzereje mégis a csodálatos tengerpart (az andalúz tartományok közül itt található a leghosszabb strand) és az egész éven át tartó jó idő (320 napon át süt itt a nap). A nyílt tengerpartot gyakorta váltják fel az elhagyott, zárt öblöcskék, ahol a naturizmus kedvelői is hódolhatnak szenvedélyüknek.

Alcazaba, Almería - kattintson a képre a nagyításhoz Alcazaba, Almería

Az utóbbi évtizedekben a lakosság életszínvonalában is jelentős változás figyelhető meg: korábban itt jegyezték az egyik legalacsonyabb egy főre eső jövedelemátlagot, ma már az országban itt regisztrálják az egyik legmagasabb értéket. Ez a folyamat természetesen sok hátránnyal is jár: az emberek tömegesen költöznek a tengerparti sávra, ami szociális feszültséget teremt, ám a lakosság fele még így is a 2000 lakosnál nem népesebb falvakban, Almería tartomány belsejében él.

   Fejezetünk bepillantást ad mind a tartomány fővárosának, mind a kisebb települések értékeibe. Az alábbi településeket érintő kirándulásaink Almeríából indulnak:

Cabo de Gata - San José - Rodalquilar - Las Negras - Carboneras - Mojácar

Níjar - Vélez Rubio - Vélez Blanco - Huércal-Overa - Albox - Purchena - Cuevas de Almanzora - Vera - Garrucha - Sorbas - Tabernas

Gádor - Alhama de Almería - Laujar de Andarax - Alcolea - Berja - Adra - El Ejido - Dalías - Roquetas de Mar

Melilla

 
 
Almería
 
 
Cabo de Gata - kattintson a képre a nagyításhoz Cabo de Gata

   A 170 ezer lelket számláló, egyre dinamikusabban fejlődő város a tartomány fővárosa, valamint az Almería-öböl (Golfo de Almería) névadója. Nyugat felől a Sierra de Gádor határolja (legmagasabb pontja 1443 méter), északkeletről a Sierra Alhamilla (1539 méter) védelmezi. A város jólétét kereskedelmi kikötője alapozta meg: kompok indulnak innen még az afrikai parton fekvő spanyol városba, Melillába is. A gazdagságot ezenkívül a környék fóliasátraiban termett primőrök és csekély iparának termékei jelentik. Almería rendelkezik nemzetközi repülőtérrel is: ez Níjar irányában található, a várostól 8 kilométerre.

   Almería éghajlata kedvező: télen 13, nyáron 24 °C a középhőmérséklet, és évente 3100 napsütéses órát regisztrálnak a statisztikák.

   Látványosságban nem különösebben bővelkedik a város, bár a városképet két festői szépségű vár is uralja. Mindazonáltal érdemes sétát tennünk Almeríában, hogy felfedezzük sok rejtett értékét.

 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról