Ablak a világra  
 
   
Andalúzia, Costa del Sol
 
 
A turisták ábécéje
 
 
Nyomtatható változat


Állatok bevitele. Amennyiben házi kedvencünket magunkkal szeretnénk vinni Andalúziába, a következőket kell figyelembe vennünk. Három hónaposnál fiatalabb állatokat nem szabad bevinni Spanyolországba. A kutyák esetében kötelező bemutatnunk egy, 14 napnál nem régebbi hatósági állatorvosi bizonyítványt és egy legalább 21 napos, de 12 hónapnál nem régebbi keltezésű igazolást a veszettség elleni oltásról.

Autó. Ha saját autóval utazunk, úgy kalkuláljuk, hogy – még feszített tempóban is – közel három napig tart, mire Magyarországról Andalúzia legközelebbi pontját elérjük. Az autópályadíjak és a magas külföldi benzinárak is elriasztóan hatnak. Amennyiben mégis ezt a formáját választjuk az utazásnak, érdemes tudni, hogy Andalúziában elégséges a magyar jogosítvány (bár hivatalosan a nemzetközire lenne szükség), viszont ki kell váltanunk a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöld kártyát. A későbbiekben ne feledjük azt sem, hogy a külföldi rendszámú autók a tolvajok első számú célpontjai.

   Sokan repülőgéppel érkeznek, és Andalúziában bérelnek autót néhány napra. Ez még a hazai kereseti viszonyokhoz képest sem túlságosan terheli meg a kötlségvetésünket. Andalúzia úthálózata jelenleg mintegy 24 ezer kilométer hosszú. Az utak állapota európai viszonylatban is nagyon jó, és bár a helyi közlekedés első ránézésre kaotikusnak tűnhet, mégsem túl bonyolult itt vezetni, még nagyobb városokban sem. Az ilyen helyeken inkább a parkolással gyűlhet meg a bajunk. Amennyiben tilosban parkolunk, járművünket elvontatják, és csak magas pénzbüntetés kifizetése után kaphatjuk azt vissza. A parkolóházakban mindig legyünk körültekintőek: más európai nagyvárosokhoz hasonlóan sajnos itt is elég gyakoriak a rablótámadások.

   A közlekedésben leginkább a tengerparti autópályán szükséges a körültekintés, ezt ugyanis a gyakori balesetek miatt a beszédes „halál” sztrádája” néven emlegetik az itteniek. Ennek oka főleg az, hogy a városokon is átvezető autópályán számos helyen van közlekedési jelzőlámpa, amire nem számítanak azok, akik ritkán autóznak itt, és sajnos sokan vezetnek a part közelé szakaszokon ittasan vagy kábítószer hatása alatt.

   A benzinkutak általában 20 óráig vannak nyitva; mindenütt kapható az ólommentes benzin (gasolina sin plomo). Spanyolországban hasonló sebességkorlátozások érvényesek, mint nálunk: lakott településeken 50 km/h, lakott településen kívül 90 km/h, autóutakon 100 km/h, autópályákon pedig 120 km/h a megengedett maximális sebesség, hacsak más tábla nem módosítja ezt.

   Az autóbérlés korhatárhoz kötött: csak a 21. életévüket betöltöttek vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. Ajánlatos hitelkártyát is magunkkal vinni, ennek hiányában ugyanis meglehetősen magas összegű kauciót kérnek. Andalúziában is megtalálhatóak a legnevesebb autókölcsönző cégek: a Hertz, az Avis és az Europacar.

   Az andalúz autóklub címe és elérhetőségei: Real Automóvil Club de Andalucía, Avenida de Eduardo Dato, 22, 41002 Sevilla, tel.: 95 463 13 50 vagy 95 463 13 54.

Bankok. A bankok általában hétőtől péntekig 8 és 14 óra között fogadnak ügyfeleket. A szieszta után és hétvégén már nem nyitnak ki. Sok fióknál a bejáratot biztonsági zsilip védi: az előtérből nyíló ajtót csak belülről lehet nyitni, tehát csengetnünk kell, illetve sokszor a táskánkat is ott hagynunk az értékmegőrző szekrények valamelyikében. Nem mindegyik bankban van pénzváltás!

Beutazás. Andalúzia Spanyolország, s így az Európai Unió része, a beutazáshoz ezért érvényes útlevélen kívül más dokumentumra nincs is szükségünk. Amennyiben repülővel érkezünk az országba, ki kell töltenünk egy statisztikai adatlapot (ebben légiutaskísérőink általában segítenek), amelyet az útlevélellenőrzéskor kell leadnunk. Gibraltári kirándulásunk során azonban számítsunk arra, főként kilépéskor, hogy szigorú a vámellenőrzés, mivel a brit felségterületen számos vámmentes cikket lehet vásárolni.

Borravaló. Pincéreknek, taxisofőröknek, helyi idegenvezetőknek kb. 10-15 százaléknyi borravalót szokás adni, amennyiben elégedettek voltunk a szolgáltatással. Ha csak egy kávét vagy egy pohár italt fogyasztottunk, ezt nem várják el tőlünk.

Buszközlekedés. Amennyiben önállóan szeretnénk felfedezni Andalúziát, de nem autóval érkeztünk, és nem is kívánunk azt bérelni, érdemes buszra szállni. Olcsóbb, mint a vasút, kényelmes és megbízható.

Gyógyszertárak. Nyitva tartásuk hasonló a boltokéhoz. Az ügyeletes gyógyszertár címét a patikákban láthatjuk kifüggesztve. Spanyol megnevezése: farmacia.

Hálózati feszültség. Megfelel a magyar szabványnak, tehát nyugodtan használhatjuk itthonról hozott elektromos készülékeinket. Néhány helyen azonban hárompólusú az aljzat, amihez adapter szükségeltetik. (Ha ez, mondjuk, szállodában fordul elő, a recepción kaució ellenében, de térítésmentesen beszerezhető.)

Helyi idő. Ugyanaz az időszámítás, mint nálunk. Ne feledjük azonban, hogy Spanyolország jóval nyugatabbra fekszik, tehát mintegy két órával később kel a nap, és ugyanennyivel később nyugszik.

Internet. A legfontosabb internet-címek:

a tartományokról és fővárosaikról:

Kemping. Szinte mindenütt találunk kempinget, közülük soknak páratlanul szép a fekvése. A 16 év alatti fiatalok azonban csak felnőtt kíséretében kempingezhetnek. Az andalúziai kempingekről a következő címen érdeklődhetünk: Federación Espańola de Campings, San Bernardo 97, E-28015 Madrid, tel.: 914 48 12 34, fax: 914 48 12 67.

Kerékpár. A kerékpársport a legelterjedtebbek közé tartozik Spanyolországban. Tömegek űzik szabadidősportként, de hétköznapi közlekedési eszközként csak kevesen használják a biciklit, így aztán kevés a kiépített kerékpárút, és az autóvezetők is hajlamosak „másodrendűként” kezelni a biciklistákat.

Közbiztonság. Általánosságban elmondható, hogy jobb, mint Európa számos más területén, mi mégis legyünk óvatosak. Főként zsebtolvajból van sok: a turisták által leginkább látogatott helyeken szemelik ki leendő áldozataikat. (Vigyázzunk azonban a nagy áruházakban és a zsúfolt közlekedési eszközökön is.) Éjszaka mindig a kivilágított utcákon közlekedjünk, és ott, ahol mások is járnak. Útlevelünket jobb, ha a szálloda széfjében hagyjuk, és csak egy jól sikerült fénymásolatot hordjunk magunknál. Ez is elég rendőri igazoltatáskor (főleg akkor, ha a szálloda kártyáját is felmutatjuk), illetve elfogadják bank- és hitelkártyával való fizetéskor és pénzváltáskor is. Készpénzből mindig csak annyit hordjunk magunknál, amennyire a nap folyamán szükségünk lehet. A hölgyek gondosan ügyeljenek kézitáskájukra!

Magyar nagykövetség: Embajada de la República Húngara, Madrid, Calle de Ángel de Diego Roldan 21, tel.: 91 413 70 11.

Mobiltelefon. Spanyolországban is egyre gyorsabban terjed a mobiltelefon-használat. A legfontosabb szolgáltatók: Airtel, MoviStar, Amena. Az aktuális díjszabásokról érdemes a hazai szolgáltatóknál érdeklődni. Amennyiben valaki hosszabb ideig tartózkodik kint, és szeretne egy spanyol kártyát is, beszerezhet egy feltölthető változatot (hasonló a rendszere, mint az itthon kaphatóaknak).

Mozik. Mindenütt megtalálhatók, hiszen a spanyolok előszeretettel járnak moziba. A jegyek nem olcsóak, egy-egy bemutató alkalmával mégis hosszú sorok kígyóznak a pénztáraknál. A helyi sajtóban megtalálhatjuk a mozik jegyzékét, és azt is, hogy mikor melyik filmet adják. A külföldi filmeket általában szinkronizálják, vagy legalább feliratozzák; eredeti nyelven csak kevés filmet láthatunk. Az előadások kezdete mindig a film hosszától függ, tehát ne lepődjünk meg, ha mondjuk 18.10-kor indul a vetítés.

Múzeumok. Andalúzia rendkívül gazdag múzeumokban, így nem is vállalkozhatunk mindegyik részletes ismertetésére. A nyitvatartási idő intézményről intézményre változik, ezért érdemes a turistainformációban tudakozódnunk. Egy részük ingyenesen megtekinthető, másutt fizetni kell (néha nem is keveset). Az egyébként belépti díjasok között is akad olyan, amelyik a hét bizonyos napján ingyenesen látogatható (igaz, ez a kedvezmény néhol csak EU-tagországokból érkezett látogatókat illeti meg). A különböző kedvezmények mértéke és jellege is nagyon eltérő, bizonyos helyeken pedig egyáltalán nincs kedvezmény. Így még csak általános irányelveket sem lehet megfogalmazni ezügyben. Érdemes azt is tudni, hogy számos múzeumban biztonsági ellenőrzés van, és a nagyobb táskákat, esernyőket, esetleg a kabátokat is be kell adni az értékmegőrzőbe. A fényképezésről és a videózásról szóló rendszabályok sem egységesek: a nemzetközi jelzések rendszerint kifüggesztve láthatók – ha nem, érdeklődjünk utána. (Sok helyütt szabad például fényképezni, de csakis vaku nélkül, kamerázni azonban szinte mindenütt tilos.) Egyes létesítményeket csakis múzeumi vezetővel, azaz zárt csoportban lehet látogatni (ezt az adott múzeum leírásában megemlítjük), és az idegenvezetések spanyol nyelven zajlanak. (Csoport kérésére néha más nyelven is lehetséges.) Bejutni az Alhambrába a legkörülményesebb: itt sokszor több napra előre eladják a jegyeket. Jó tudni, hogy a BBV-bankokban is hozzájuthatunk – igaz, felárral – a palotavárosba szóló belépőkhöz.

Naturizmus. Andalúzia tengerpartján – bár a vidéken erős a katolicizmus – számos naturista strandot találunk, és még több olyan helyet, ahol nem tiltott a mezítelen fürdőzés, napozás. (Ez utóbbiak általában zárt, sziklás öblök.) A naturista strandok közül a legfontosabbak:

Huelva tartomány:
  – Playa de la Antilla, Isla Cristina

Cádiz tartomány:
  – Playa de los Cańos de Meca, Barbate

Málaga tartomány:
  – Cabo Pino, Marbella
  – Benalnatura, Benalmádena
  – Costa Natura, Estepona (Andalúzia legjelentősebb naturista kempingje)


Almería tartomány:
  – Playa de los Muertos, Carboneras
  – Cabo de Gata
  – VeraNemzeti parkok, természetvédelmi területek.
   Coto de Dońana: tel.: 959 43 04 32.
   Sierra Nevada: tel.: 958 24 83 02.
   Cabo de Gata-Níjar: tel.: 950 27 70 12.
   Sierra de Grazalema: tel.: 956 71 60 63.
   Sierra de Aracena y Picos de Aroche: tel.: 959 12 84 75.
   Cazorla, Segura y Las Villas: tel.: 953 70 01 25.

Bővebben lásd az Andalúzia útikalauzban.

Nyitva tartás. A legtöbb bolt reggel 9-10 óra körül nyit, és 13-14 óra táján bezár. A szieszta után (kb. 16-17 órakor) ismét kinyitnak, viszont későn – sokszor csak 21 óra körül – zárnak. Szombaton általában 13-14 óráig tartanak nyitva, vasárnap zárva vannak. A nagy bevásárlóközpontok (mint pl. az El Corte Inglés üzletei) egész nap, reggel 9 órától megszakítás nélkül 21.30-ig vannak nyitva, még szombaton is. A múzeumok nyitva tartása eltérő (nem lehet általánosítani, és időről időre meg is változtatják). Még mielőtt felkeresnénk valamelyiket, tudakozódjunk az épp aktuális rendről. A templomokba az istentiszteletek idején kizárólag a hívők léphetnek be. Sok étterem csak ebéd- (13.00-15.30) illetve vacsoraidőben (20.30-23.30) tart nyitva, de ez egyre kevésbé általános.

Orvosi ellátás. Feltétlenül szükséges az utazási biztosítás. A legtöbb biztosítócég, amely külföldi biztosítást kínál, rendelkezik magyar nyelvű hívószámmal, ahol szükség esetén telefonon azonnal felvilágosítást kérhetünk a további teendőkről.

Öltözködés. Lehet lezser, de ne feledjünk: ha nem akarunk kitűnni „turistaságunk”-kal, igyekezzünk úgy öltözködni, mint a helybeliek. Persze, ez elég nagy mozgásteret biztosít: az andalúzok mindent hordanak, a sortnadrágtól a farmeron át az elegáns öltönyig, a hölgyeknél pedig farmer-póló kombinációtól a klasszikus kiskosztümig. Semmiképp sem ajánlott a melegítő, az edzőruha (a spanyolok ilyesmit csak akkor hordanak, ha tényleg sportolni igyekeznek) és a túlságosan tarkabarka szerelés. A templomokba nem illik fedetlen vállal és térddel belépni (ez gyakran kifejezetten tilos is). Nyáron – a tűző nap veszélye miatt – ajánlatos kalap, fejfedő viselete. Ősszel és tavasszal este hamar lehűl a levegő. A hegyekben, magasabb régiókban járva nyáron is ajánlott a pulóver, esetleg kabát viselete.

Pénzváltás. 2002. január 1-jén Spanyolországban is felváltotta a régi nemzeti valutát (peseta) az euro. Pénzt váltani az utcai váltóhelyeken lehet, de a legtöbb bankban jobb árfolyamon tehetjük meg ugyanezt. A szálloda recepcióján is érdemes megkérdezni az árfolyamot, ugyanis van köztük olyan, ahol szinte banki árfolyamon váltanak. A repülőtéri pénzváltás a kedvezőtlen árfolyam miatt nem javasolt. Az, aki rendelkezik nemzetközi bank- vagy hitelkártyával, a számos utcai bankautomatánál éjjel-nappal vehet fel készpénzt a számlája terhére. A kártyával való fizetés is elterjedt, mi mégis azt ajánljuk, hogy csak a nagyobb üzletekben, áruházakban fizessünk vele. (Előfordultak már visszaélések, ezek elkerülése végett sok helyen a kártya mellé az útlevelet is kérik).

   Gibraltáron továbbra is az angol font sterling a hivatalos fizetőeszköz, bár szinte mindenütt elfogadják az eurót is.

Poggyászmegőrzés. A repülőtéren, vasúti, illetve autóbusz-pályaudvarokon lehetséges.

Posta. Bélyeget a trafikokban (Tabaco) árusítanak, de ezek hétvégén zárva vannak, hét közben pedig általában 17 óráig sziesztáznak. Amennyiben postaládába akarjuk dobni a megírt és felbélyegzett lapokat, ne feledjük, hogy általában kettő áll egymás mellett (vagy egy, csak két nyílása van). Az OTROS vagy az EXTRANJERO feliratot keressük. A spanyol postának nincs telefon- és pénzküldő szolgáltatása, ezeket a szolgáltatásokat más cégek végzik.

Programok. A szállodák portáján és az utazási irodákban érdemes érdeklődni a szervezett kirándulások lehetőségeiről. Ezek ugyan jóval drágábbak, mintha egyéni akcióra vállakoznánk, de sok időt, szervezést megspórolhatunk vele. A kirándulások árában olykor benne foglaltatik egy étkezésé is. Ugyanígy kaphatunk tájékoztatást a flamenco-estekről, a bikaviadalokról és a sporteseményekről is.

Repülőtér. Andalúziának két nemzetközi repülőtere van: az egyik Málagában (tel.: 95 204 88 04), a másik Sevillában (tel.: 954 44 90 00). Almería, Jerez de la Frontera, Granada és Córdoba is rendelkezik nagyobb repülőtérrel, belföldi járatok részére.

Segélyhívó szám: 091 (rendőrség, tűzoltók és mentők).

Sport. Andalúzia tengerpartja számos vízisporthoz (pl. vitorlázás, szörfözés, vízisí stb.) nyújt kiváló lehetőséget. A szörfösöknek főleg az atlanti partvidéket ajánljuk. A nyaralókat számos csúszdapark (aqua-parque) is várja (pl. El Puerto de Santa María, Almuńécar, Mijas, Torre del Mar, Torremolinos). A sziklás tengerpart számos helyen csábít izgalmas búvárkalandra (Cabo de Gata, Las Negras, La Isleta, Nerja, Tarifa stb.). A Costa del Sol legjellegzetesebb sportja a golf (hívják a tengerpartot „Costa del Golf”-nak is). Andalúziában ez idő szerint kereken 60 golfpálya üzemel. A Sierra Nevada remekül kiépített infrastruktúrával és december közepétől májusig garantált hóviszonyokkal várja a sí szerelmeseit. A lovaglás, a hegymászás, de a vadászat kedvelői is megtalálják számításukat Andalúziában. Az alábbiakban közöljük néhány, a különböző sportokra szakosodott egyesület, szervezet elérhetőségeit, ahol bővebb, naprakész információt kaphatnak az érdeklődők.

   Vitorlázás: Federación Espańola de Vela, Calle Juan Vigón, 23, E-23003 Madrid, tel.: 912 33 53 05.

   Búvárkodás: Federación Andaluza de Actividades Subacuáticas, Playa de las Almadrabillas 10, E-04007 Almería, tel.: 950 27 06 12.

   Golf: Federación de Golf de Andalucía, Sierra de Grazalema 33, E-29016 Málaga, tel.: 952 22 55 90.

   Sí, snowboard: Federación Andaluza de Deportes de Invierno, Avda. de Cervantes 21, E-18008 Granada, tel.: 958 13 57 48.

   Lovaglás: Federación Andaluza de Hípica, Adriano 25, E-41001 Sevilla, tel.: 954 61 77 05.

   Hegymászás: Federación Andaluza de Montańismo, Camino de Ronda 101, E-18003 Granada, tel.: 958 22 34 12.

   Horgászat: Federación Espańola de Pesca, Navas de Tolosa 3, E-28013 Madrid, tel.: 912 32 83 53.

   Vadászat: Federación Andaluza de Caza, Los Morenos s/n, Archidona (Málaga), tel.: 952 71 48 71.

Taxi. A taxi Spanyolországban nem sokkal drágább, mint nálunk. A városokban az árakat a taxaméter határozza meg (a tarifákat kötelező a taxikban jól látható helyen feltüntetni). Lakott területen kívüli utakra is szabottak az árak, ezt azonban érdeklődjük meg előre. Ne feledjük, hogy a csomagokért külön kell fizetnünk, és hogy éjszaka, valamint ünnepnapokon speciális tarifák vannak érvényben. A taxiállomásokat nem érdemes keresnünk, mert a nagyobb városokban a szabad taxikat egyszerűen le kell inteni. A zöld jelzésű és „libre” feliratú kocsikat keressük.

Telefon. Hasonlóan működik a rendszer, mint a Magyarországon megszokott. Az utcai fülkék pénzbedobással vagy kártyával működnek. Telefonkártyát a trafikokban (Tabaco) lehet kapni. A nemzetközi előhívó 00; ha Magyarországra szeretnénk telefonálni, tárcsázzuk utána a 36-ot, majd a körzetszámot és az előfizető számát. Az itthonról kezdeményezett távhíváshoz Spanyolországba ez 00, majd 34. Belföldi hívás esetén csak a megadott telefonszámot kell tárcsázni (ebben már benne van a körzetszám, semmi sem kell elé). Ami számunkra furcsa lesz: még az egyazon városon belüli hívás esetén is tárcsázni kell az előhívót!

   A Hungary Direct magyarországi közvetlenül hívható telefonszáma Spanyolországból: 900 99 0036.

Turistainformáció. Információs iroda jóformán minden nagyobb településen működik. Nyitva tartásuk szünetel a déli szieszta idején. A legfontosabb andalúziai települések információs irodáinak címe:

  Sevilla: Avenida de la Constitución, 21, tel.: 95 422 14 04.
  Huelva: Avenida de Alemania, 12, tel.: 959 25 74 03.
  Cádiz: Calderón de la Barca, 1, tel.: 956 21 13 13.
  Málaga: Pasaje de Chinitas, 4, tel.: 952 21 34 45.
  Granada: Corral del Carbón, s/n, tel.: 958 22 59 90.
  Almería: Parque Nicolás Salmerón, tel.: 950 27 43 55.
  Jaén: Maestra, 13 Bajo, tel.: 953 24 26 24.
  Córdoba: Torrijos, 10, tel.: 957 47 12 35.
  Gibraltár: Casemates Square


Vámszabályok. Az idevágó magyar rendelkezések Spanyolországba utazás esetén megegyeznek az egyéb külföldi utakra előírt szabályozásokkal. Aktuális tájékoztatást beszerezhetünk az Országos Vám- és Pénzügyőrség Váminfó-szolgáltatásától (1064 Budapest, Rózsa u. 89., tel.: 332-6735, internet: www.vam.hu).

Vásárlás. Sok üzlet csábít vásárlásra. Az elegáns, de ennek megfelelően drága boltok a nagyobb városokban, illetve a Costa del Sol üdülőtelepein gyakoriak. Az olcsóbb boltok a kisebb településeken találhatók. Különösen Granada híres az átlagnál jóval alacsonyabb árszínvonaláról. Vasárnaponként érdemes végignézni a helyi piacok kínálatát. Jó tanács: mielőtt megveszünk valami értékesebb cikket, nézzünk alaposan körbe más boltokban is, mert elég nagy különbség tapasztalható az árak terén!

Vasút. A spanyol államvasutak (RENFE) ma már Andalúziában is jól kiépített hálózattal rendelkezik. A vonatozás azonban nem olcsó Spanyolországban. Különleges élményt nyújt az utazás a spanyol szupervasút, az AVE (tren de Alta Velocidad) Sevilla és Madrid viszonylatban közlekedő szerelvényeivel. Az AVE mintegy két és fél óra alatt teszi meg a két város közötti távolságot, Sevillából Córdobába pedig 1 óra 50 perc alatt lehet eljutni. (Információ és helyfoglalás: a 902 24 02 02-es telefonszámon). Szintén különleges – de továbbra sem olcsó – utazást ígér az andalúz nosztalgiavonat, az Al-Andalus Expreso, amely érinti a főbb településeket (Sevilla, Granada, Córdoba, Málaga, Ronda, Cádiz).

Vízum. Magyar állampolgárok számára nem szükséges, amennyiben ott-tartózkodásunk nem haladja meg a 90 napot. Munkát természetesen nem vállalhatunk, ehhez külön engedélyre van szükség. Gibraltári kirándulásunkhoz sem kell vízumot váltanunk.

WC. Spanyolországban sajnos kevés a nyilvános illemhely (kisebb településeken egyáltalán ne is számítsunk rá). A törvény szerint azonban bármelyik vendéglátóipari létesítmény mosdóját szabadon használhatjuk (igaz, a gyakorlatban ezt nem mindenütt engedik meg fogyasztás nélkül – ha mégsem akarunk inni legalább egy kávét, menjünk át a szomszédos bárba, ott biztosan nagyobb szerencsénk lesz). A múzeumok, áruházak, némelyik ajándékbolt szintén jól felszerelt e tekintetben, ahogyan a benzinkutak és a hozzájuk tartozó kis üzletek, falatozók is.Nyomtatható változat


 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Andalúzia...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
A Genoés-park Cádizban - kattintson a képre a nagyításhoz
A Genovés-park Cádizban
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról